‘Nog lang geen business as usual voor economie’

29 november, 2013

De Nederlandse economie is in 2010 met 1,7% gegroeid. Met deze bescheiden groei is de economie weer uit het dal van het crisisjaar 2009 gekropen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag 15 februari 2010 gepubliceerd heeft.

Foto: Een winkelstraat in Groningen

Foto: Een winkelstraat in Groningen

Groei in Azië

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geeft de economie voor vorig jaar een ruime voldoende. ‘De economie is snel hersteld van de crisis. De Nederlandse economie heeft dankbaar gebruik gemaakt van de groei in bijvoorbeeld Azië.’ De economie groeide in de eerste helft twee maal zo hard als in het laatste halfjaar van 2010. De groei is in de loop van vorig jaar echter wel vertraagd.

Profiteren van groei elders

Minister Verhagen waarschuwt dat de economie nog niet terug op het niveau van voor de crisis. ‘Het is nog lang geen business as usal, de groei zal ons de komende jaren niet aan komen waaien. De Nederlandse economie kan nog meer dan nu profiteren van groei elders in de wereld.’

Investeren in topsectoren

Daarom investeert het kabinet gericht in negen topsectoren van de economie. Het kabinet pakt knelpunten aan die de groei van deze sectoren belemmeren. In totaal betekent dit een investering van 1,5 miljard euro voor de versterking van de concurrentiekracht. Ondernemers en onderzoekers staan samen met de overheid aan het stuur.